2018. szeptember 8., szombat

Mik a gerincsérv tünetei, kezelési módszerei

Az egész világra jellemzően egyre szaporodó szellemi munka és a szükséges rosszként említett velejárója az ülőmunka azok a körülmények, amik először a hátunk helytelen tartását majd nyaki illetve deréktáji fájdalmainkat generálja és előbb-utóbb gerincmasszázs, gerinctorna, idősebb korban akár csípőprotézis beültetés igénybevételére kényszerít bennünket.

A csigolyatestek között lévő porckorong két fő összetevőből áll. Egy külső porcos, kötőszövetes rétegből és a benne lévő zselés kocsonyás pulpa nevű anyagból. A porckorongnak lengéscsillapító szerepe van. Csillapítja a terhelést a csigolyatestek között.
Ha gerinc szimmetriában van, a korongra közel párhuzamos szimmetrikus terhelés kerül. Ebben az esetben a gerincsérv kialakulásának esélye nagyon alacsony. A csigolyatestek tartósan fennálló aszimmetrikus terhelése okozza a porckorong porcos kötőszöveti felszínének megrepedését. További terhelésre a porckorongban lévő (lengéscsillapító szerepet betöltő) zselés, kocsonyás pulpa nevű anyag kitüremkedik a korongból. Ilyenkor már többnyire jelentős fájdalommal jár.

Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy szinte minden gerincsérvet hosszú ideje fennálló, egyre erősödő nyak, hát vagy derékfájás előzött meg. A szervezet régóta jelzett, hogy gond van és ha nem csinálunk vele valamit, akkor komoly következmények lesznek!

Sajnos a megelőző fájdalmakra, jelzésekre kevesen figyelnek oda, pedig sokkal nagyobb hatásfokkal lehet gyógyítani amíg még nem alakul ki szövődmény!

A már kifakadt, vagy csak még kezdődő gerincsérvek jelentős hányada nagy mértékben gyógyítható a gerincoszlop, a vázrendszer szimmetriába történő visszaállításával. Jelentős javulás, többnyire teljesen tünetmentes állapot állítható vissza.

Azonban tudni kell, a megrepedt porcfelszín nem tud beforrni. A porc az egyetlen olyan szöveti állomány a szervezetben, mely nem képes teljes mértékben regenerálódni. Ezért csak rendszeres kezeléssel, illetve különböző tornákkal, mozgásterápiáva, jógával, lehet a szimmetrikus állapotot fenntartani.

Ameddig a csigolyák a helyükön vannak, közel párhuzamos terhelés kerül a porckorongra, ezért a sérv nem alakul ki újra.


Mi a teendő kiszakadt porckorongsérv esetén?


Amikor nincsenek sürgős műtéti indikációk - lábfejbénulás, vizelet vagy merevedési zavar, súlyos érzészavar vagy csillapíthatatlan fájdalom - nem érdemes siettetni a műtéti beavatkozást. Különösen igaz ez abban az esetben, mikor a beteg javulásról számol be, csökkennek a panaszai.

Helytelen nézet a gerincbetegek körében, hogy a kiszakadt porckorongsérvet azonnal meg kell operálni. Valójában az, hogy egy sérv kiszakadt (eltávolodott a porckorong többi részétől) nem jelent feltétlenül műtéti javallatot, ugyanazok az elvek érvényesek rá, mint a többi porckorongsérvre. Az esetek egy részében még „szerencse” is, ha egy sérv kiszakad, mert amint elveszti kapcsolatát a porckorong többi részével megszűnhet az anyagcseréje és ezáltal összezsugorodhat vagy ritkán fel is szívódhat a szabad fragmentum. Amennyiben egy sérv nagyméretű, de nincs kiszakadva, ugyanolyan tüneteket okozhat és bizony ugyanúgy vezethet műtéthez mint a kiszakadt társa.

Azt tudni érdemes azonban, hogy a fent leírtak csak az ágyéki (lumbalis) gerincszakaszra érvényesek. A nyaki vagy háti porckorongsérvek esetén - amennyiben a discus hernia a gerincvelőt nyomja - más elvek érvényesülnek.


Ortopédusok listája




Nincsenek megjegyzések: