2018. július 24., kedd

Hatékony otthoni gerinctréning gyakorlatok

Napjaink egyik elsőszámú problémazónája a hátunk és a gerincünk. A népesség jelentős százaléka szenved állandó hátproblémáktól, gerincfájástól. A megoldásban a megelőzésnek, a rendszeres gerinctornának óriási a szerepe, amelyet nem csak a fitness stúdiókban, hanem az iskolákban, a munkahelyeken is be kellene vezetni, sőt otthon is végezni kellene.


A gerincgimnasztika alapja a helyes testtartás kialakítása álláskor és üléskor. Így a gerinctorna gyakorlatok a helyes testtartásért felelős izmok karbantartását, azok szükség szerinti erősítését és nyújtását helyezik a középpontba. Ezek az izmok a hasizom, farizom, csípő izom, hátizom és mellizom.

Az utóbbi 150 évben egyre inkább jellemzővé vált az ülő munka, de utazni, szórakozni (tv nézés) is többnyire ülve szoktunk.

Egyre több munkahelyen számítógép előtt kell dolgoznunk, s nem véletlen, hogy törvény írja elő az óránkénti 10 perc pihenőt a számítógép kezelőjének. Minél profibb módon kezeli valaki a billentyűzetet, egeret, annál kevesebbet mozog közben. A feszült figyelem, a kevés mozgás órákon át, a fej, a nyak, a hát, a derék kényszerhelyzetben van.

A kialakult túlzott statikus terhelést, csak dinamikus mozgással lehetne kivédeni, amire azonban az emberek többségének nincs ideje és/vagy igénye.

Az egyoldalú igénybevétel hosszabb idő alatt a testtartásért felelős izmok túlzott megfeszüléséhez vezet, egyes izmok megrövidülnek, mások megnyúlnak, de mindenképpen gyengülnek, degeneratív folyamatok indulnak be. A fájdalom, később már pihenés hatására sem múlik el. A gyógyszerek, krémek, tapaszok ellenére egyre csak kitolódik a gyógyulási idő, nem hoznak kellő enyhülést az oxigénhiány és az anyagcserezavar miatt kialakuló fájdalmakra.

A mozgáshiány jellemzi az életünket, amin csak a mozgás segíthet! A mozgáshiány nemcsak azt jelenti, hogy nem sportolunk, nem járunk úszni, kerékpározni esetleg szobakerékpározás, tornázni vagy futni, hanem azt is, hogy a mindennapi cselekedeteinkből egyre inkább kiszorul a mozgás: konyhakész ételeket eszünk, amit nem kell megtermelnünk, betakarítanunk, megtisztítanunk, feldarabolnunk, előkészítenünk, stb. A mosogatógép elmosogat helyettünk, a mosógép kimossa a ruhát, az elektromos szeletelő felvágja a kenyeret, a szalámit, a konyhai robotgép habosra felveri a piskótát, az elektromos fogkefe megmossa a fogunkat, stb...

A sokszor szabad levegőn végzett tevékenység, a vegyes táplálkozás mellett nem alakulnak ki a fejlett országokra jellemző csontritkulásos panaszok. Mi nyugati emberek viszont - részben a civilizáció átka ez - konyhakész ételeket eszünk, sokszor azt sem tudjuk mit, s nem törődünk eleget az ételeink tápértékével, vitamin- és ásványianyag összetételével, inkább pizzát, kólát, kávét és édességeket fogyasztunk. A kulcsszó a helytelen táplálkozás. Ez biztos út a csontritkuláshoz, ami leginkább a hölgyeket súlytja.

A helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód más betegségeket is generál. Elsőként említem a túlsúlyosságot, majd az elhízás velejáróit: cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, izületi- és keringési problémák.

Az állandó rohanás és teljesítménykényszer, az ellazulás és megfelelő kikapcsolódás hiánya, az idegeskedés újabb összetevői a stressznek, és a környezeti ártalmakról, a dohányzásról még nem is szóltam.
A stressztűrő képesség csökkenése is rá van írva a gerincünkre: a feszült életet élő embernek a gerinc körüli izmai is feszesebbek, csomósabbak, melynek következtében csökken a fizikai és lelki alkalmazkodóképesség a mindannapok kihivásaival szemben, romlik a belső szervek működése is.

Nincsenek megjegyzések: